Kuchnia

Kuchnia - Ciasta

Puszysty sernik Cioci Stasi

/tortownica o śr 26-27cm/

* 1 kg sera twarogowego pełnotłustego
* 6 dużych jaj
* 150g masła
* 1 szkl cukru pudru
* cukier waniliowy
* skórka otarta z cytryny
* 2 ugotowane ziemniaki
* 2 łyzki mąki pszennej
* 1 budyń waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szkl rodzynek
* 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej

spód:
* 250g mąki
* 120g masła
* 2 łyzki cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 1 łyzka kwaśnej śmietany

Zagnieść ciasto kruche, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 190stC.
Formę wysmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki. Obciążyć z góry np grochem, wysypując go na ciasto wyściełane wcześniej folią aluminiową. Wstawić do podpieczenia na 20 minut, po czym zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 10-15 minut do lekkiego zrumienienia (ciasto nie powinno być surowe!).
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Ser zmielić. Jajka rozbić do miski i wymieszać trzepaczką - nie ubijać.
Do większej miski (najlepiej do miksera) włożyć miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć, dodając po trochu ser i roztrzepane jajka. Kiedy wszystko dobrze się polączy, dodać mąkę, proszek budyniowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i zmiazdżone ziemniaki (bez grudek!) - dobrze wymieszać. Przelać masę sernikową na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 60 minut - temp 180stC. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni, można przykryć je arkuszem folii aluminiowej.
Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia w środku.
Sernik nie opada zbyt mocno i wyglada ładnie.
Najlepiej kroić dopiero na drugi dzień.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/11/puszysty-sernik-cioci-stasi.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation