Kuchnia

Żarełko

Beza z kremem w słoiku

Składniki:

4 białka
ok. 200 g cukru
Szczypta soli
Barwnik spożywczy, najlepiej w pudrowych kolorach
2 kubeczki śmietany
2 kubeczek twarogu
2 opakowania cukru waniliowego
Świeże owoce leśne (np. maliny)

Krok 1

Mam dla Ciebie dwa przepisy na bezę z kremem. Oto wersja dla leniuchów:

Wbij 4 białka do dużego naczynia, wymieszać, zważyć. Odważyć dwukrotności cukru. Ubic białka białka mikserem. Dodać cukier i sól i dalej powoli ubijać, aż cukier się rozpuści i mieszanina bedzie kremowa i błyszcząca.

Krok 2.

Rozdziel białko na 5 równych porcji, każda niech będzie w osobnej miseczce. Dodaj barwniki spożywcze. Tutaj inwencja i kreatywność należy do Ciebie.

Krok 3

Teraz na blasze rób kleksy z masy na bezę, łatwo to robić za pomocą łyżki. Nie muszą one być ładne, ani równych kształtów. I tak wszystko na koniec pokruszymy.

Krok 4

Piecz w 80-90 °C z dołu i góry ok. 2 godziny


Krok 5

Posortować bezy kolorami i je pokruszyć.

Krok 6

Krem można przygotować w czasie pieczenia bezy. Wymieszaj dwa kartoniki śmietanki kremówki z cukrem waniliowym. Dodaj twaróg i wszystko połącz.

Teraz możesz cały deser zacząć nakładać do słoików czy innych szklanych naczyć. Na prrzemian warstwa bez i warstwa kremu. Deser można udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation