Kuchnia

Bułeczki, paluchy

Bułeczki owsiane na zakwasie

osob 8
os
5
godz.
2501 kcal
Bułeczki owsiane na zakwasie

Składniki:
płatki owsiane górskie 80 g
mleko 450 ml
cukier 5 g
mąka pszenna 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
zakwas żytni aktywny 150 g
sól 9 g
białko 35 g

Owsianka:
60 g płatków owsianych górskich
200 ml mleka
łyżeczka cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniego mleka
owsianka
Wierzch:
białko lub 2 łyżki oliwy
2 łyżki płatków owsianych
Instrukcja
Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.
Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem lub skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika.
Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation