Kuchnia

Bułeczki, paluchy

Bułki z suszonymi pomidorami

45 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki

2 czubate łyżki mąki kokosowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki zmielonych pestek z dyni
3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego (złocistego)
4 jaja
100 ml mleka lub śmietany kokosowej
garść oliwek
8 pomidorów suszonych
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki sody

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Formy na suflety (średnica ok 6-8 cm) wysmaruj masłem lub olejem kokosowym i podsyp mąką kokosową. Odstaw.
Jaja zmiksuj z mlekiem na gładką masę.
Przesiej mąki, dodaj do nich siemię (siemię najlepiej zmielić na świeżo), sodę, pestki dyni, przyprawy i dodawaj po łyżce do jajek cały czas mieszając, aby nie było żadnych grudek.
Wyłącz mikser i pokrój pomidory i oliwki (użyłam takich) na drobne kawałki i dodaj do ciasta. Wmieszaj łyżką.
Wylej do form (ok 2/3 wysokości) i piecz ok 22-25 min, ostatnie 5-7 min na termoobiegu dla chrupiącej skórki.
Pozwól bułkom wystygnąć przy uchylonym piekarniku. Kiedy lekko przestygną wyjmij delikatnie z form i ostudź całkowicie na kratce piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation