Kuchnia

KULINARIA

Włoska zapiekanka z kurczaka z pomidorami i mascarpone


Dziś proponuję bardzo kremowego i wręcz wyśmienitego kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone i warzywami. Propozycja co prawda letnia i słoneczna, ale czy nie warto uprzyjemnić sobie tych zimnych i śnieżnych dni? Nie, nie, nie mam nic przeciwko zimie - wszak po niej nastaje wiosna :)


Składniki:


* 2 spore piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)

* 2 szklanki przetartych pomidorów (najlepiej gotowe z kartonu)

* 1 łyżka cukru

* 4 łyżki mascarpone (ok 150 g)

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 marchewka

* 300 g pieczarek

* 1 puszka groszku

* 2 łyżki mąki

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* sól

* pieprz

* garść (w sumie) świeżego oregano i bazylii (posiekane)

* suszone oregano do posypania


Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy na oliwie i zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy utartą na grubych oczkach marchewkę, posiekane pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy do nich kurczaka i zalewamy sosem powstałym z wymieszania pomidorów z mascarpone i cukrem (trzeba dokładnie roztrzepać serek żeby nie było grudek). Gotujemy ok 3 minuty i dodajemy posiekane zioła oraz odcedzony z zalewy groszek. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy mięso z sosem. Wierzch hojnie posypujemy oregano. Zapiekamy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation