Święta i uroczystości

wielkanoc

Biała kiełbasa po litewsku w sosie kminkowym

Sposób przyrządzania:

1 Do garnka z wrzącym bulionem, do którego dodaliśmy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, wkładamy kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, zachowując 400 ml wywaru spod jej gotowania.

2 W wywarze przez ok. 15 minut gotujemy kminek, po czym kminek przecedzamy i usuwamy.

3 W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzamy przestudzonym wywarem, zagotowujemy.

4 Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy.

5 Kiełbasę rumienimy na oleju na patelni. Podajemy z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation