Kuchnia

eda

Babka piaskowa z serem

Składniki:
• 150 g miękkiego masła
• 300 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 3 łyżki lemon curd lub sok i skórka starta z dwóch cytryn
• 250 g kremowego sera do serników
• 4 jaja
• 300 g mąki tortowej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Masło utrzeć, dodać cukier, wanilię, lemon curd lub sok i startą skórkę z cytryn i ser, ucierać do rozpuszczenia się cukru, następnie po jednym jajku.
2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i zmiksować do połączenia się składników.
3. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką.
4. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
6. Upieczoną posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation