Kuchnia

eda

SCHAB SUSZONY (Z POŃCZOCHY)
ok. 1,2kg schabu,
1 czubata łyżka soli,
1 łyżka cukru,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
2 liście laurowe,
3-4 ziarna jałowca

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć ze wszystkich stron solą. Umieścić w szklanej lub kamionkowej misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin odwracać mięso i zlewać gromadzący się płyn.
Po 2 dniach natrzeć mięso cukrem i powtórzyć proces – trzymać w lodówce 2 dni, co 12 godzin zlewając płyn i odwracając mięso.
Po kolejnych 2 dniach natrzeć mięso pozostałymi przyprawami (czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarte w moździerzu ziarna jałowca i liście laurowe, pieprz, musztarda i zioła). Wstawić do lodówki na następne 2 dni, obracając co 12 godzin. Jeśli jeszcze ze schabu wycieka płyn, oczywiście należy go odlewać.
Po tych 6 dniach marynowania włożyć schab do pończochy (oczywiście nowej i nieużywanej) i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na około 2 tygodnie (może być też nieco dłużej). Po tym czasie schab jest gotowy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation