Kuchnia

Kulinaria

składniki, około 30 sztuk:

• 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy espresso, ostudzonej (1 pełna łyżka espresso na 3 łyżki wody)
• 3 łyżki słodkiego wina marsala lub likieru amaretto
• 8 podłużnych biszkoptów (w cukrze, do tiramisu)
• 100 ml śmietanki kremowej uht 30%
• 7 łyżek cukru pudru
• 2 żółtka
• 250 g sera mascarpone
• 300 g ciemnej czekolady (np. deserowej lub mocniejszej - 70%)







przygotowanie:
wymieszać kawę z winem lub likierem w głębokim talerzu. włożyć biszkopty i po chwili rozdrobnić je widelcem na mniejsze kawałki. biszkopty nie muszą być całkowicie nasączone i najlepiej, gdy pozostaną, przynajmniej częściowo, w minimum 2 cm kawałkach.
ubić śmietankę kremową na bardzo sztywną pianę razem z 1 łyżką cukru pudru. oddzielnie ubijać żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez około 5 minut, aż będą kremowe i prawie białe. wymieszać z serem mascarpone (najlepiej łyżką, aby ser nie zmienił konsystencji na bardziej płynną, co może się zdarzyć przy jego miksowaniu)*. masę delikatnie połączyć z ubitą śmietanką kremową, a następnie równie delikatnie wymieszać z namoczonymi biszkoptami.
masę przełożyć do większej formy (na większej powierzchni szybciej się schłodzi). wstawić do zamrażalnika na 2 i 1/2 godziny. gdy trochę zesztywnieje, łyżeczką do melona lub zwykłą łyżeczką do herbaty nabierać porcje masy formując kulki wielkości orzecha włoskiego. kulki układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę lub do czasu aż zesztywnieją.
czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki ustawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. roztopić na parze ciągle mieszając. każdą kulkę nabijać na widelec i maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie niezbyt grubą warstwą czekolady. układać z powrotem na tacy i wstawić na 20 minut do zamrażarki. przechowywać je tam do czasu podania (maksymalnie 3 - 4 dni). trufle wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed serwowaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation