Kuchnia

Kulinaria

Przepis na czekoladowe trufle
Czas przygotowania : 30 minut
Składniki (dla 4 osób):
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 60%)
1/4 szklanki mleka
1/2 kostki masła
2 żółtka
2 łyżki bardzo mocnej kawy (opcjonalnie)
gorzkie kakao w proszku do obtaczania
listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Krok 1. Przygotowujemy kąpiel wodną i rozpuszczamy w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).

Krok 2. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy, aż oba składniki się połączą.

Krok 3. Dodajemy żółtka, znów dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.

Krok 4. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozpuszczamy, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.

Krok 5. Przelewamy masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiamy (wcześniej studzimy) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.

Krok 6. Z utwardzonej masy formujemy palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłuczemy je w wodzie z kostkami lodu. Każdą uformowaną kulkę obtaczamy w kakao.

Gotowe trufle czekoladowe przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation