Kuchnia

Konfitury i przetwory

DZEM Z JEZYN.

Nie używam zwykłego cukru, tak więc odpadał cukier żelujący, który bardzo ułatwia przygotowanie przetworów. Początkowe obawy odnośnie końcowego efektu okazały się bezpodstawne, dżem wyszedł dość gęsty i słodki.

Bazowałam na tym przepisie, chociaż zrobiłam wersję mniej kaloryczną.
Składniki:

1 kg jeżyn
niepełna szklanka fruktozy

Jeżyny umyć i odstawić do osuszenia. Wziąć głęboki garnek. Nasypać jeżyn tak, by zakryły spód garnka. Wysypać część cukru. Znowu warstwa jeżyn, później cukier i tak dalej. Ostatnią warstwą musi być cukier. Przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając (ja się nie bawiłam w potrząsanie, tylko delikatnie mieszałam).
Ważne: Gdybym użyła normalnego cukru i zalecanej ilości, dżem robiłby się zapewne krócej. W moim przypadku: około godziny gotowania pod przykrywką, później 2-3 godziny bez przykrywki, żeby woda odparowała i dżem trochę zgęstniał. Przykryć ściereczką żeby ostygł i jeszcze bardziej zgęstniał. Wieczorem ponownie podgrzać konfiturę i przełożyć do słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation