Kuchnia

Konfitury i przetwory

Konfitura cytrynowa do herbaty

Porcja na ok. 6 małych słoiczków:

700 g cytryn (polecam cytryny o jak najcieńszej skórce),
700 g cukru,
700 ml wody
opcjonalnie szczypta cynamonu

Cytryny szorujemy szczoteczką, można je też oprócz tego sparzyć wrzątkiem. Wkładamy do garnka i zalewamy wodę. Zostawiamy tak na 24 godziny po czym zlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut. Po tym czasie będą miękkie. Odcedzamy, zalewamy nową wodą i znów odstawiamy na 24 godz. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy pokrojone cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste i miękkie. Przekładamy do czystych słoiczków, stawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Konfitura przy zlewaniu do słoiczków jest dosyć rzadka jednak później mocno gęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation