Kuchnia

Przepisy wytrawne

Botwinka

Składniki
na porcje dla 6 osób

2 pęczki botwinki
2 średnie buraki
1 średnia marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1/4 średniego selera
3 duże ziemniaki
5 kulek ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki octu
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka świeżego koperku
1 łyżeczka natki pietruszki

do podania
3 jajka
Wykonanie
buraki, ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler obrać i pokroić w średnią kostkę
z botwinki odkroić korzenie, wyszorować je, a jeśli skórka jest grubsza to obrać. Jeśli jest potrzeba, to pokroić, by wielkością odpowiadały warzywom
pokroić łodygi liści botwinki na kawałki, a osobno z grubsza posiekać same liście
ugotować jajka na twardo – wstawić do zimnej wody i gotować 8 min. od momentu zawrzenia
buraki, korzenie botwinki, marchew, seler i korzeń pietruszki włożyć do garnka i zalać wrzątkiem ok. 4 cm powyżej powierzchni warzyw. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz lubczyk i gotować przez 5 min.
po tym czasie dorzucić ziemniaki oraz łodygi botwinki i gotować kolejne 15 min.
następnie do zupy dorzucić liście botwinki i gotować jeszcze 5 min.
na koniec dodać do zupy ocet, posolić, popieprzyć i zabielić zahartowaną śmietaną (do śmietany dodać nieco zupy, dokładnie wymieszać i dopiero taką śmietanę wlać do zupy)
posiekać drobno świeży koperek i natkę pietruszki i dodać je do zupy
każdą porcję podawać z połówką jajka na wierzchu. Można też udekorować koperkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation