Kuchnia

Desery

Pudding coco
Pudding coco – passion

porcja dla 4 – 6 osób

125 g mąki self – raising*
100 g cukru
50 g wiórek kokosowych
250 ml mleczka kokosowego
90 g masła
1 jajo
2 limonki lub 1 mała cytryna
6 owoców fruit de la passion ( ja użyłam 4 plus 2 grenadille )
1 łyżeczka imbiru w proszku
cukier puder do dekoracji
* można zastąpić zwykłą mąką pszenną i 1/4 saszetki proszku do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Średnie naczynie do zapiekania natrzyj masłem.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, kokosem i 75 g cukru.
Masło roztop w małym rondelku i wystudź.
Roztrzep jajko ze 100 ml mleczka kokosowego ( resztę pozostaw na później ). Dodaj roztopione masło, wymieszaj i wlej do miski z mąką. Całość wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
Przełóż masę do naczynia, wyrównaj wierzch i posyp resztą cukru ( 25 g ).
Owoce przekrój na pół i łyżeczką wyjmij z nich miąższ. Możesz usunąć większe pestki.
Wyciśnij sok z 1 cytryny lub z 2 limonek. W małym rondelku zagotuj sok wraz z pozostałym mleczkiem kokosowym ( 150 ml ). Zdejmij z ognia, dodaj miąższ owoców, wymieszaj i wlej na wierzch masy.
Wstaw do piekarnika na 50 minut. Kiedy pudding będzie gotowy, pozostaw go kilka minut, aby lekko ostygł, posyp cukrem pudrem i jedz na ciepło. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation