Kuchnia

Desery

Smakija

Składniki:

mleko [2 szklanki]
kasza manna [6 łyżek] (płaskie)
cukier waniliowy [2 łyżki] (płaskie)
cukier brązowy [3 łyżki]
jabłka [2 szt.] (średnie)
przyprawa do szarlotki [1 łyżeczka] (płaska)
kakao [2 łyżki] (instant)
polewa deserowa [2 łyżki] (czekoladowa)

Przygotowanie:

Moj sposob na domowa wersje popularnego deseru:)

Deser sklada sie z kilku warstw, wiec robimy go etapami.

Zagotuj szklanke mleka z lyzka cukru waniliowego i lyzeczka cukru brazowego, zdejmij z ognia, wsyp 3 lyzki manny, wymieszaj trzepaczka (maczuga) i gotuj na najmniejszym palniku 2-3 minuty ciagle mieszajac.
Gotowa kasze wlej do salaterek i odstaw do przestudzenia.

Obierz jablka i zetrzyj je na tarce (srednie oczka), wrzuc do rondla (z grubym dnem badz z nieprzywieralna powloka), dodaj 4 lyzki wody i 2 lyzki cukru brazowego, podsmazaj mieszajac przez 10 minut (najpierw duzy ogien, potem sredni). Pod koniec zmniejsz plomien, dodaj przyprawe do szarlotki, dokladnie wymieszaj i zestaw z ognia. Gdy masa lekko ostygnie wyloz je do salaterek na biala kasze.

Zagotuj szklanke mleka z lyzka cukru waniliowego i lyzeczka cukru brazowego, zestaw z ognia, dodaj 3 lyzki kaszy i gotuj jak ta wczesniejsza. Do gotowej kaszy dodaj 2 lyzki kakao instant i dokladnie wymieszaj trzepaczka. Gdy kasza troche ostygnie wyloz ja do salaterek na warstwe jablek.

Poszczegolne warstwy stygna dosc szybko, wiec etapy leca jeden za drugim bez przestojow:) Gdy wszystkie masy w salaterkach beda przestygniete zakryj salaterki folia i wstaw do lodowki na pol godziny-godzine. Przed podaniem polej sosem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation