Kuchnia

Sałatki

Sałatka z bobu z mozarellą, masłem i świeżą miętą.

1/2 kg młodego bobu,
1 paczuszka małych kulek mozarelli,
1 łyżka masła, roztopionego, kilka listków świeżej mięty,
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki cukru, do gotowania bobu

Bób wrzucamy do gotującej wody, dodajemy sól i odrobinę cukru. Gotujmy na dość dużym ogniu przez ok 15 min. Gdy bób jest miękki i skórka ładnie odchodzi /najlepiej wyłowić jeden i skosztować/, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany bób łuskamy ze skórki, rzucamy do miski. Dodajemy kuleczki mozzarelli, w razie potrzeby odrobinę dosalamy. Polewamy stopionym masłem, posypujemy listkami mięty i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation