Kuchnia

przepisy

Pudding ryżowy z wiśniami
Składniki:

2 szkl. mleka
½ szkl. białego ryżu
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka startej skórki z cytryny
1 szkl. śmietanki
2 łyżeczki żelatyny
2 szkl. odsączonych z zalewy wiśni
tłuszcz


Sposób wykonania:

Żelatynę zalać ½ szkl. mleka i odstawić do napęcznienia.
W między czasie resztę mleka z dodo datkiem cukru, soli i skórki z cytryny doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać ryż i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
Powstały krem przelać do formy wysmarowanej tłuszczem na przemian z wiśniami.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation