Kuchnia

Gluten Free

BEZGLUTENOWA SYPANE CIASTO Z OWOCAMI Potrzebujemy: (na formę o średnicy 20 cm)

1 szklanka mąki kukurydzianej ( można zamiast użyć zgniecionych płatków kukurydzianych )
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka cukru trzcinowego (wsypałam 3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody
1 opakowanie cukru waniliowego
6 sporych jabłek najlepiej szara reneta ( lub jakichkolwiek innych owoców - z kompotu lub surowych )
80 g masła + do posmarowania formy
opcjonalnie łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy opcjonalnie cynamon.
Sucha składniki mieszamy razem.
Foremkę smarujemy masłem. Wysypujemy 1/3 suchych składników, na to wykładamy połowę startych jabłek, znowu wysypujemy na to suche składniki i na to drugą część startych jabłek. Ostatnią warstwa to 3 część suchych składników.
Schłodzone masło kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na wierzchu.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 190 stopni (ogrzewanie góra dół). Wierzch powinien być zarumieniony.

Idealnie będą pasować do lodów i bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation