Kuchnia

Gluten Free

Klopsy warzywno-gryczane
kładniki:

ok. 2-3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej,
ugotowane na parze 4 duże pietruszki,
ugotowane na parze 4 duże marchewki,
ugotowane na parze 0,5 dużego selera,
2 duże, drobno pokrojone, zeszklone cebule (w moim przypadku na oleju ryżowym),
natka pietruszki (drobno pokrojona),
2 spore garście (niemielonych) ziaren lnu złocistego,
przyprawy: sos sojowy bezglutenowy, sól himalajska lub morska, lubczyk, curry,
1-2 jajka,
tłuszcz do smarowania papieru do pieczenia: np. olej ryżowy.



Przygotowanie:

Obrane warzywa gotujemy na parze, studzimy, a następnie trzemy na tarce (duże oczka). Kaszę gryczaną gotujemy i również studzimy. Cebulę kroimy drobno i szklimy. Wszystkie ostudzone składniki mieszamy (najlepiej ugniatamy ręką) wraz z drobno pokrojoną natką pietruszki, jajkami, przyprawami i lnem. Formujemy klopsy i układamy na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni ok. 30 minut. Dokładny czas i temperatura zależą od oczekiwanego stopnia chrupkości. Tzn. jak zawsze… Na oko. ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation