Kuchnia

Gluten Free

Gryczane pierogi z dyniowym farszem (bezglutenowe)

Porcja dla 3-4 osób

Ciasto:
1,5 szklanki mąki gryczanej+ mąka do podsypania
3/4 szklanki gorącej wody
1 roztrzepane jajko
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
pół filiżanki wody (będzie pomocna do sklejania pierogów)

Farsz:
1 szklanka pieczonej dyni
3 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka startego imbiru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
kawałek gazy do odsączenia dyni z nadmiaru wody

Gotowanie pierogów:
3 l wrzątku
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
naczynie wysmarowane masłem

Dodatkowo:
Ulubione dodatki: liście świeżej szałwii, cebulka, masło, boczek

1 szklanka=250 ml

Farsz: Dynię w skorupie pokrój na kawałki i wydrąż pestki. Wstaw na blaszce do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę, aż miąższ będzie miękki. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Dynię przeciśnij przez gazę aby usunąć z niej nadmiar wody. Przełóż ją do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane i sól. Wlej gorącą wodę i wymieszaj łyżką. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką. Powinno być lepkie. Na stolnicę wsyp mąkę połóż na niej połowę ciasta i przykryj je kolejną porcją mąki, rozwałkuj. Jeżeli ciasto będzie się kleić do wałka lub stolnicy należy je dodatkowo podsypać mąką (ja użyłam jej sporo).
Wykonanie: Wykrawaj dowolnej wielkości kółka i nakładaj na środku farsz. Każde kółko złóż na pół i sklej brzegi, pomocne będzie zwilżenie ich odrobiną wody. Pierogi układaj na stolnicy podsypanej mąką. Zagotuj w garnku wodę z solą i oliwą. Pierogi gotuj w 3-4 partiach. Wyciągaj je łyżką cedzakową po 45-60 sekundach od wypłynięcia na wierzch. Wykładaj do naczynia nasmarowanego masłem.
Podanie: Pierogi podawaj z masłem, smażoną cebulką lub przetopionym boczkiem. Popularnym i bardzo smacznym sposobem jest podanie ich z listkami świeżej szałwii podsmażonymi na maśle (tak jak na zdjęciu). Masło zyskuje niesamowity aromat, a szałwia staje się chrupiąca.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation