Kuchnia

Mniej i bardziej słodko

Zapiekany pudding owsiany z ricottą /1 porcja/:
4 łyżki płatków owsianych
pół szklanki mleka (u mnie sojowe)
1/2 opakowania ricotty (ok. 125 g)
1/2 dużego jabłka
duża szczypta proszku do pieczenia
białko jaja
szczypta soli
garstka posiekanych orzeszków ziemnych
cynamon
Dzień wcześniej płatki zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na całą noc.
Rano jabłko pokroić w kostkę i udusić z cynamonem na patelni. Dodać do płatków wraz z ricottą, solą i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z mieszanką owsiankową (jak w omlecie czy serniku - bardzo delikatnie :)).
Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, posypać posiekanymi orzeszkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut, aż się zrumieni.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie były to poziomki z dziadkowego krzaczka i ukochane masło orzechowe :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation