Kuchnia

Coś na grila

Przepis na ziemniaki z grilla
Co kupić
10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych przez ok. 10 min
oliwa z oliwek Primadonna
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
rozmaryn Mikado, roztarty w moździerzu
słodka papryka Mikado
sól Castello
pieprz Mikado
kminek Mikado
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości.
Plasterki czosnku wkładamy pomiędzy cząstki ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami.
Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
Jak podawać
Serwujemy do mięs lub jako danie wegetariańskie z greckim jogurtem bądź z dipem na bazie jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation