Kuchnia

Surówki, sałatki

Sałatka z pieczoną papryką i oliwkami

Składniki:
mix sałat ­ 2 opakowania
papryka czerwona ­ 2 sztuki
Sos sałatkowy grecki Knorr ­ 1
opakowanie
pomidor ­ 1 sztuka
ser feta ­ 120 gramów
czerwona cebula ­ 1 sztuka
oliwki czarne ­ 20 sztuk
oliwa ­ 3 łyżki
woda ­ 3 łyżki
natka pietruszki ­ 0.5 pęczków
gałązki świeżego rozmarynu ­ 2
sztuki
ząbki czosnku ­ 4 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze
środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do
góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.
2. Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym
czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka
zaparowała i wystygła.
3. Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w
pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami
rozmarynu.
4. Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z
opisem podanym na opakowaniu.
5. Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami
cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki.

https://www.przepisy.pl/przepis/salata-z-pieczona-papryka-oliwkami-i-serem-feta?cat=134
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation