Kuchnia

kuchnia

Dietetyczne muffiny otrębowe bez mąki.

2 jajka (białka i żółtka osobno)
5 łyżek otrębów pszennych
2 łyżki żytnich lub miksu
4 łyżki otrębów gryczanych lub owsianych
3 łyżki lnu mielonego
2 łyżki płatków lnianych
180 g gęstego jogurtu naturalnego
40 g suszonych daktyli
20 g wiórków kokosowych
20 kropli Stevii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce roztrzepujemy żółtka z jogurtem, ekstraktem i Stevią. W osobnej misce mieszamy wszystkie rodzaje otrębów, len mielony, płatki lniane i proszek. Wsypujemy suche składniki do mokrych i łączymy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane drobno daktyle. Mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy około 25 minut, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation