Kuchnia

słodkości

jadłonomia · roślinne przepisy:
Tofurnik waniliowy

Składniki na tortownicę wielkości 18 - 21 cm:

Spód:
•100 g ciastek owsianych
•2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego

Masa tofurnikowa:
•2 kostki tofu naturalnego / 2 x 180 g
•1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
•1 1/4 szklanki mleka kokosowego
•1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
•1/3 szklanki soku z cytryny
•skórka otarta z 1 cytryny
•szczypta soli

Polewa:

•50 g gorzkiej czekolady
•1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
•1/2 szklanki mleka kokosowego
•do dekoracji: garść płatków migdałowych, lekko uprażonych

Przygotowanie:
1.Przygotowanie spodu: wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
2.Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując. Można do tego użyć też blendera kielichowego jak Vitamix, wtedy można włożyć wszystkie składniki na raz i miksować je przez 30 - 60 sekund.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
4.Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.
5.Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą. Następnie polewę wyrównać i obsypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation