Kuchnia

ciasta i nie tylko

jagodzianki

500 g mąki
5 żółtek
250 śmietany kremówki
150 g masła
150 g cukru
40 0 g jagód
1 jajko
gruby cukier do posypania

drożdże rozmieszać ze śmietaną, łyżka cukru i mąki. odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru. wlać do mąki z wyrośniętym rozczynem. zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. dodać roztopione, ciepłe masło i dokładnie wyrobić. ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki. jagody wymieszać z 5 dag cukru. na każdym krążku położyć łyżkę jagód. uformować bułeczki. bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem oraz posypać grubym cukrem. piec w temp 200c około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation