Kuchnia

ciasta i nie tylko

Imieninowy sernik jagodowy

Składniki:
spód:

1/3 kostki margaryny
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru waniliowego

masa serowo-jagodowa:

750 g tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
400 g jagód
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować obficie masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, margarynę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Gazetę złożyć wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół (tak żeby pasek papieru był mniej więcej wysokości tortownicy). Kartki zanurzyć w misce z zimną wodą, przygnieść ciężkim przedmiotem, żeby nie pływały.
Jagody dokładnie opłukać a następnie zmiksować na gładką masę z serkiem homogenizowanym za pomocą blendera. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem, dodać twaróg, 'koktajl jagodowy' i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodawać porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Masę serową wylać do wyłożonej ciastem tortownicy.
Gazety wyciągnąć z wody, obłożyć nimi tortownicę (z zewnątrz). Wstawić na 10 minut do piekarnika (woda parująca z gazet spowoduje, że sernik nie przypiecze się w temp. 250 stopni). Po upływie tego czasu, ciasto wyciągnąć z piekarnika. Piecyk ostudzić do 160 stopni. Ściągnąć gazetowe 'obręcze', ponownie namoczyć w wodzie i obłożyć tortownicę. Sernik wstawić z powrotem do ostudzonego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. godzinę. Po upieczeniu, pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, ok. pół godziny. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation