Kuchnia

słodkości

jadłonomia · roślinne przepisy: Tofurniczki orzechowo - czekoladowe

Składniki na około 12 tofurniczków:
•2 kostki tofu / 2 x 180 g
•1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
•1 szklanka mleka roślinnego
•1/2 szklanki cukru pudru, syropu klonowego lub innego słodzika
•100 g gorzkiej czekolady/ 1 tabliczka, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
•1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego Primavika
•2 łyżki kakao
•szczypta soli morskiej

Składniki na polewę czekoladową:
•50 g gorzkiej czekolady / 1/2 tabliczki
•1/2 szklanki mleka kokosowego
•1 łyżeczka kakao
•mała szczypta soli

Składniki na karmelizowane orzechy:
•2 łyżki trzcinowego cukru
•1/2 szklanki orzechów laskowych
•spora szczypta soli

Przygotowanie:
1.Przygotowanie masy: wszystkie składniki umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę. Można do tego użyć też wysokoobrotowego blendera kielichowego jak Vitamix lub innego podobnego.
2.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadratów o boku długości około 8 - 10 cm. Blachę na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając każdy otwór kawałkiem papieru.
3.Do każdego otworu wlać kilka łyżek tofurnikowej masy, a kiedy wszystkie będą napełnione wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 - 30 minut do czasu, aż tofurniczki zaczną delikatnie pękać.
4.Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurniczki przez 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie wyjąć blachę na blat i studzić przez przynajmniej 1 - 2 godziny.
5.Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i pozostawić do schłodzenia na 30 minut.
6.Przygotowanie orzechów: do niedużego rondelka lub patelni wsypać cukier i poczekać 1 - 2 minuty do momentu, aż się rozpuści. Wtedy wsypać orzechy oraz szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszać silikonową szpatułką aby roztopiony cukier obkleił wszystkie orzechy. Przełożyć na talerz i zostawić do ostudzenia.
7.Wystudzone tofurniczki wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą. Następnie połamać skarmelizowane orzechy i na wierzch każdego tofurniczka ułożyć kilka orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation