Kuchnia

wykwintnie

Dzem dyniowo-imbirowy

SŁOIKI - weki, przetwory - Facet przy garach


Składniki:
50 dag dyni (waga po obraniu)
30 dag bananów
3 gramy imbiru (korzeń)
½ szklanki cukru
sok z ½ cytryny

Sposób wykonania:

Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Banany obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka z ugotowaną dynią dodać banany, imbir i cukier. Razem dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 3 słoiki po 200 ml dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation