Kuchnia

CIASTA,TORTY

LEŚNY MECH

Składniki :

Biszkopt
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 jajka
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
300 ml śmietanki 30 %
2 śmietanki fix
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
owoc granatu
kiwi


Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .
Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym.
Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.
Stopniowo dolewamy olej.
Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak.
Cały czas miksować.
Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.

Krem:
Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy.
Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką.
Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie.
Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat).
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation