Kuchnia

CIASTA,TORTY

Najlepszy murzynek bez miksera

Składniki:
350g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200g cukru
2 jaja roztrzepane widelcem
1 szklanka mleka
250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy)
90g oleju

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik – 180°C – grzałka góra, dół.

Łączymy suche składniki: Do większej miski przesiać mąkę z kakaem. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli – wymieszać łyżką (dla mnie najlepiej miesza się łyżką drewnianą). Dodać cukier i ponownie wymieszać.

Łączymy mokre składniki: W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką

Łączymy suche z mokrymi: Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.
Przelewamy masę do foremki – u mnie foremka silikonowa na babkę z kominem, więc niczym jej nie smaruję, ani nie wykładam. Jeśli macie foremki metalowe, to wysmarujcie je masłem i obsypcie bułka tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Można użyć również dwóch foremek keksowych.
Pieczemy ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągamy z pieca i studzimy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą czekoladową (polecam).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation