Gadżety

Gadżety

Trójplacek

Składniki na ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i hakiem
do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy pierwszą część ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut,
do lekkiego ze-złocenia ciasta.
Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej.
Identycznie postępujemy z drugą częścią.

Ciasto kokosowe:

200 g kokosu
220 g cukru kryształu
5 białek

Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy.
Na sam koniec wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy.
Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto orzechowe:

150 g zmielonych orzechów
220 g cukru kryształu
2 łyżeczki bułki tartej
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno.
Stopniowo dodajemy cukier.
Ubijamy.
Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy łyżką do ich połączenia.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy.
Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

5 żółtek
500 ml mleka
125 g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Żółtka rozcieramy z cukrem.
W 125 ml mleka mieszamy mąki, tak żeby nie było grudek.
Rozmieszane mąki wlewamy do utartych z cukrem żółtek
i dokładnie mieszamy całość.
Resztę mleka zagotowujemy.
Na gotujące wlewamy przygotowany płynny mix.
Ciągle mieszając, na małej mocy palnika doprowadzamy do konsystencji budyniu.
Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch.
Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Ucieramy na gładką, puszystą masę.

Wykonanie:

Ciasto kruche
Krem
Ciasto orzechowe
Krem
Ciasto kokosowe
Krem
Ciasto kruche
Polewa

Polewa:

200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 łyżka masła

Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation