Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa z bobu i sałaty.

Składniki :
(porcja dla 3 - 4 osób)

- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- pasternak lub korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki
- 1 średnia, młoda cukinia
- 1 większy ziemniak pokrojony w kostkę
- 0,5 kg bobu ugotowanego al dente i obranego z łupinek
- 1 główka małej odmiany sałaty rzymskiej lub sałaty masłowej
- 0,5 litra esencjonalnego wywaru warzywnego
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- porządna garść świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie :

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy. Dodajemy pasternak, cukinię, ziemniaka,liść laurowy i ziele angielskie . Jeżeli zupa zostanie zmiksowana to dodajemy również bób. Podsmażamy warzywa tak przez 1 minutę i zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z ogórków i bób jeżeli zupę będziemy serwować z całymi kawałkami warzyw. Gotujemy kolejne 10 minut. Minutę przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną sałatę. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation