Kuchnia

przez żołądek do serca.

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Składniki:

sok z 2 cytryn + starta skórka
200 g mielonych migdałów
1 tabliczka białej czekolady
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jaja
60 g mąki pszennej tortowej

1. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 25cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180′C.
3. Cytryny myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Kroimy na połówki i wyciskamy sok.
4. Białą czekoladę mielimy lub siekamy na bardzo drobne kawałeczki.
5. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy jajka, mąkę, migdały, sok i skórkę z cytryn oraz białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy.
6. Pieczemy w temperaturze 180′C przez około 45 minut, do czasu aż wierzch ciasta będzie zarumieniony.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation