Kuchnia

Ogrodowe love jedzeniowe

Bruschetta tricolore

Witam! Dzisiejszy przepis do propozycja przystawki bądź pomysłu na pyszne śniadanie. Ja właśnie dzisiaj takie śniadanko sobie zaserwowałam. Moje bruschetty są w barwach flagi włoskiej (dlatego tricolore): zielony to farsz z cukinii, czerwony to oczywiście pomidory i kolor biały do mozzarella.

Składniki:

1 bagietka
1-2 pomidory
1 mała cukinia
kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia, oregano
trochę tartego parmezanu



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miseczki wlewamy trochę oliwy. Dosypujemy do niej sól, pieprz, zioła i zmiażdżony czosnek - mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Farsz pomidorowy: Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz.
Farsz cukiniowy: Cukinię kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i podsmażamy ją ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz sól i pieprz. Mozzarelle kroimy w plastry.
Podpieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy na nie farsz z cukinii, pomidorów i plastry mozzarelli. Pomidory i cukinie posypujemy parmezanem i wsadzamy wszystko ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation