Kuchnia

smakizapach

jadłonomia · roślinne przepisy
Wegetariański paprykarz

Składniki:
•1/2 szklanki kaszy jaglanej
•2 nieduże marchewki
•1 cebula
•2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
•1 liść laurowy
•2 ziarna ziela angielskiego
•1/2 łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki
•1/4 łyżeczki chili
•2 - 3 łyżki sosu sojowego
•1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
•sól i pieprz
•olej

Przygotowanie:
1.Kaszę ugotować w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
2.Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
3.Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation