Kuchnia

Przepisy

muffiny
2,5 szklanki mąki,
½ do ¾ szklanki cukru (ilość zależna od dodatków),
szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego,
100 g masła rozpuszczonego wcześniej i przestudzonego tak, żeby było lekko ciepłe,
1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty, można dodać jeszcze ¼ szklanki),
2 jajka.
Piekarnik nagrzać do 180-210 °C.
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i ewentualne dodatki, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
Piec przez 20-25 minut.
Muffinki słone robi się tak samo, tylko z dużą szczyptą soli i bez cukru.
Dodatki:
owoce drobne albo pokrojone na małe kawałki: 1-1,5 szklanki,
rodzynki: ½ szklanki,
orzechy: 1-1,5 szklanki,
ser biały: 20-30 dag – rozgnieciony widelcem i wymieszany z 1 jajkiem oraz 2 łyżkami cukru, jeśli na słodko albo z ziołami, jeśli na słono,
nutella: 1 szklanka, oziębiona wcześniej w lodówce co najmniej 1 godzinę,
kruszonka: ⅓ szklanki mąki + czubata łyżka miękkiego masła + 2 łyżki drobnego cukru,
czekolada: 1 tabliczka (100 g) pokrojona na małe kawałki,
kakao: 2-3 łyżki,
ser: 100-150 g – starty na tarce lub pokrojony ma malutkie kawałki,
feta: 100-150 g – pokrojona na małe kawałki,
szynka lub bekon: 100-150 g w małych kawałkach,
oliwki: 100-150 g – posiekane,
papryka: 1 sztuka pokrojona w drobną kostkę,
cebula: 1 duża, pokrojona w kostkę i przesmażona,
zioła świeże: 1-5 łyżek (posiekane), suszone: 1-2 łyżeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation