Kuchnia

Przepisy

Moje WypiekiNajlepsze ucierane ciasto pomarańczowe z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy i otartej skórki pomarańczowej. Z lukrem i wiórkami kokosowymi. Idealnie puszyste, wilgotne, bardzo aromatyczne. Po prostu pycha!

Składniki:

200 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
180 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać ze skrobią ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i utrzeć. Dodawać przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, w 3 turach, na zmianę z sokiem z pomarańczy i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, przestudzić, polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Lukier pomarańczowy:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - soku z pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation