Kuchnia

GRZYBY

Marynowane grzybki z cebulką | Zdrowa-Kuchnia

Składniki Zioła użyte w przepisie
dowolna ilość grzybów (na przykład prawdziwki, rydze, maślaki, podgrzybki, opieńki, gąski, kozaki, kurki)
cebula
szczypta soli
Zalewa (składniki na 1 litr zalewy):
3 szklanki wody
1 szklanka octu
6 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sposób przygotowania
Najlepsze do marynaty są małe młode grzyby. Można też użyć samych czapeczek.

W przepisie przedstawiam dwa sposoby przygotowania grzybków. Obydwa są dobre, jednak w drugim mamy większą pewnośc, że grzyby się nie popsują.

Grzyby dokładnie wyczyścić i ugotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Wylać na durszlak i odcedzić. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów.
Grzybów nie przelewać zimną wodą. Do dalszych etapów muszą być gorące.

Sposób 1

Ugotowane gorące grzyby nałożyć do słoików do 2/3 wysokości.

Przygotować zalewę (około pół litra na jeden litrowy słoik).
Zagotować wodę z lstkiem laurowym i zielem angielskim. Do gotującej się wody dodać ocet. Kiedy ponownie się zagotuje wrzucić pokrojoną w talarki cebulę na 5 minut.
Cebulę i przyprawy rozłożyć rownomiernie w słoikach z grzybami. Każdy słoik zalać gorącą zalewą.

Szyko zakręcić i odłożyć do spiżarki. Nie trzeba pasteryzować.

Sposób 2

W garnku przygotować zalewę (około pół litra na jeden litrowy słoik).
Zagotować wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Dolać ocet. Kiedy zalewa się zagotuje dodać cebulę pokrojoną w talarki. Gotować 3 minuty.
Dorzucić grzyby. Zagotować.
Przekładać do słoików i natychmiast zakręcać. Nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation