Kuchnia

GRZYBY

Grzyby w sosie własnym - Składniki

borowiki
gąski
kurki
sól

Etapy przygotowania

■ Oczyszczone grzyby pokroić, lekko osolić i dusić we własnym sosie, często mieszając, powinny stracić około 1/3 objętości.

■ Przełożyć do wyparzonych słoików i ugnieść tak, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pod pokrywką zostawić około 15 mm wolnego miejsca.

■ Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut. Pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej i ponownie pasteryzować. Po upływie kolejnych 24 godz. powtórzyć zabieg. Dopiero po trzykrotnej pasteryzacji można mieć całkowitą pewność, że wszystkie mikroorganizmy zostały zniszczone i nasze przetwory grzybowe będą naprawdę trwałe.

Jak znalazł do przygotowania aromatycznej zupy, sosów do mięsa, omletu czy po prostu grzybów duszonych w śmietanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation