Kuchnia

śniadanie

Drożdżówki z budyniem

Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 2 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 g drożdży
75 g masła
szklanka mleka
szczypta soli
70 g cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie:
ugotowany budyń śmietankowy wg przepisu
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Etapy przygotowania
Masło stopić, wlać mleko i jeśli będzie letnie dodać pokruszone drożdże i resztę składników. Odstawić do wyrośnięcia (ok 1 godziny) i w tym czasie ugotować budyń wg przepisu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 40x10 cm. Podzielić na 6 kawałków wg dłuższego boku, każdy kawałek ponacinać w paski w długości 1/3 całego kawałka, nałożyć nadzienie i zwijać tak aby paski wyszły na zewnątrz. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach na złoty kolor, tak jak na zdjęciu.
Mam nadzieję że w miarę zrozumiale napisałam:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation