Kuchnia

eat me

Sałatka z grzankami, serem blue i domowymi chipsami ziemniaczanymi

Składniki:
​1 op. mieszanki sałat Fresco Tesco
50 g sera z pleśnią niebieską
50 ml piwa malinowego
1/2 ząbka czosnku
1/4 natki pietruszki
1/2 bagietki
200 g ziemniaków
30 ml oliwy
1/2 cytryny
70 g pomidorków koktajlowych
80 g ogórka zielonego
1/2 cebuli czerwonej do dekoracji
200 ml oleju do smażenia
przyprawy: pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na kromki. Włącz piekarnik z funkcją grilla (lub rozgrzej do 200°). Rozłóż kromki na blachę i lekko podpiecz. Do miski pokrusz ser pleśniowy. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki, dodaj do sera. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i piwem malinowym. Wymieszaj masę serową i nałóż na grzanki. Odstaw do późniejszego pieczenia.

Umyj warzywa, a cebulę obierz. Pokrój pomidory na połówki, a ogórki w półplasterki. Ziemniaki umyj i pokrój na talarki. Rozgrzej olej do smażenia. Usmaż talarki na chrupiące chipsy. Najlepszy efekt daje metoda smażenia chipsów dwukrotnie: raz do momentu aż zaczną się lekko rumienić, wtedy wyjmij chipsy na talerz. Drugi raz podsmaż talarki ziemniaczane na chrupkie chipsy.

W misce szklanej wymieszaj sałatkę Fresco z oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika grzanki do momentu zapieczenia sera. Sałatkę ułóż na półmisku, dekoruj pomidorkami, ogórkiem i paskami cebuli czerwonej. Rozłóż ziemniaki na sałatce, a grzanki zrumienione po obu stronach sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation