Kuchnia
eat me
Makowiec gwiazda | Lawendowy Dom
Makowiec gwiazda
tortownica o średnicy 30 cm
ciasto:
500 g mąki
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
4 łyżki masła
jajko
2 żółtka
masa makowa:
200 g mielonego maku
500 ml mleka
łyżka masła
5 łyżek miodu
skórka otarta z jednej cytryny
3 krople zapachu migdałowego
150 g migdałów
70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)
dodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchu
Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz etap najciekawszy – zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.
makowiec-gwiazda-przepis_01
Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.
makowiec-gwiazda-przepis_02
makowiec-gwiazda-przepis_03
Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.
makowiec-gwiazda-przepis_04
makowiec-gwiazda-przepis_05
Postąpić tak z pozostałymi parami.
makowiec-gwiazda-przepis_07
Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
MA==