Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

andzia

Jamajski mus bananowy
Składniki:
180 g deserowej czekolady*
3 łyżki rumu
140 ml kremówki + do dekoracji wg uznania (u mnie 235 ml)
2 duże banany ubite na gładką masę
1 łyżka jasnego cukru muscavado (lub drobnego brązowego)
1 łyżka kawy (nie uściślono czy powinna być w proszku czy rozpuszczona; dałam łyżkę rozpuszczonej, jednak na przyszłość wsypię małą łyżeczkę proszku by była lepiej wyczuwalna)
3 oddzielone jajka
2 łyżki cukru pudru (do śmietany)
Wykonanie

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej*, nadal podgrzewając wlać rum i śmietankę - ubijać na gładką masę. Odstawić.
Banany ubić mikserem, dodać cukier, kawę i żółtka - kontynuując ubijanie, aż masa będzie gładka i puszysta. Po łyżce dodawać masę czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką, wmieszać do masy.

Gotowy mus przełożyć do pucharków, lub wysmarowanej masłem małej tortownicy. Wtawić na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ozdobić ubitą z cukrem pudrem - śmietaną.
Uwagi i warianty przepisu:

* nie polecam gorzkiej czekolady, a robiąc deser pod kątem dzieci proponuje częściowo zastąpić deserową czekoladę - mleczną.
* w tym przypadku odradzam rozpuszczanie czekolady w kuchence mikrofalowej, gdyż dodanie zimnego rumu do masy wymaga stałego podgrzewania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation