Kuchnia

Pieczywa nadziewane

quiche z serem pleśniowym i czerwoną cebulą.
Porcje: 8

Ciasto: 225 g mąki, szczyptę soli, 125 g masła, 2 łyżki wody,

Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 duże czerwone cebule, 3 duże jajka, 300 ml śmietany 30 proc., 150 g sera z niebieską pleśnią, kilka gałązek tymianku, sól i pieprz

Krok po kroku:

1. Zimne masło posiekaj z mąką i solą. Dodaj wodę i szybko wyrabiaj kruche ciasto. Uformuj kulkę i odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Chłodne ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Nakłuwaj, przykryj folią, obciąż i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15 minut.

3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Oliwę rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę. Smaż, aż cukier w cebuli zacznie się karmelizować. Podsmażoną cebulę przełóż na spód do tarty. Ser pleśniowy pokrusz i posyp nim tartę.

4. Wymieszaj jajka, śmietanę, listki tymianku, sól i pieprz. Powstałą polewą zalej tartę.

5. Piecz 35 minut w 180 st. C. aż wierzch będzie złocisty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation