Kuchnia

Przepisy

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegetariański rosół? Poproszę!

Składniki na duży garnek:
•2,5 litra zimnej wody
•2 cebule
•3 marchewki
•2 pietruszki
•1 duży seler selera
•zielone liście pora
•natka pietruszki, liście oraz łodyżki
•1 łyżka oleju

Przyprawy:
•2 goździki
•4 ziarna ziela angielskiego
•10 ziaren pieprzu
•4 liście laurowe
•kawałek imbiru długości 3 cm
•2 ząbki czosnku
•1/2 łyżeczki kurkumy
•1 łyżeczka lubczyku
•2 łyżki sosu sojowego
•sól

Przygotowanie:
1.Warzywa dokładnie wyszorować, nie obierać i nie przekrojone włożyć do dużego garnka. Umytą cebulę obrać, łupiny przełożyć do garnka (dodadzą pięknego koloru) a wnętrze cebul przekroić na pół i każdą opalić nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie macie kuchenki to ułóżcie je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalajcie przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
2.Opalone cebule dodać do warzyw w garnku, do tego dodać łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlać 2,5 litra zimnej wody, przykryć i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
3.Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie "mrugać", a garnek musi być przez cały czas przykryty.
4.Ugotowany rosół przecedzić przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wycisnąć tak, aby oddały wszystkie soki do garnka - to w nich jest najcenniejszy smak. Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu siorbać z dużego kubka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation