Kuchnia

Przepisy

Leniwe
SKŁADNIKI:

250 g sera twarogowego
1 jajko
2/3 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
1 łyżka masła
1 płaska łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka cukru brązowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Za pomocą praski bądź sitka przecieramy nasz ser do miski. Do sera dodajemy mąkę oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. W międzyczasie stolnice delikatnie oprószamy mąką. Gotowe, dokładnie wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę. Z naszego ciasta formujemy wałki o średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i kroimy pod skosem za pomocą małego nożyka tzw. "kluseczki" . Do garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i gotujemy. Kiedy nasza woda zacznie się gotować wrzucamy wszystkie kluski. Kiedy Leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez około 1-2 minut. Ugotowane kluski wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy. Gotową zasmażką polewamy nasze Leniwe, dodatkowo na sam wierzch posypujemy je odrobiną brązowego cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation