Kuchnia

Sałatki, surówki

CURRY Z ANANASEM I KALAFIOREM

SKŁADNIKI:
• 1 duży kalafior
• 1 puszka ananasa lub 1 nieduży świeży ananas
• 3 marchewki
• 1 puszka mleka kokosowego
• 3 cebule
• 1 łyżka żółtego curry
• sól
• kilka łyżek oleju kokosowego lub innego
• ryż do podania

1. Cebule obieram, kroję w piórka, solę i szklę lekko na oleju. Kalafiora kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do cebuli. UWAGA – ani cebula ani kalafior nie mogę zbrązowieć. Dodaję obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki.
2. Gdy warzywa zmiękną dodaję pokrojonego na kawałki ananasa z puszki i dolewam sok, w którym pływał. Jeśli używam świeżego ananasa kroję obranego ze skóry na kawałki i dolewam 1 szklankę wody. Do warzyw dolewam mleko kokosowe, dodaję curry w proszku, przykrywam i dusze około 15 minut.
3. Gorące curry podaję z ryżem pełnoziarnistym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation