Kuchnia

kuchnia - zupy

Zupa brokułowa

· 1 kg brokułów
· 2 ziemniaki (ok. 25 dag)
· kawałek selera (ok. 15 dag)
· 2 marchewki (ok. 20 dag)
· 1 duży ząb czosnku
· natka pietruszki
· 150 ml śmietany kremówki
· 2 żółtka
· sól, pieprz do smaku
· 3 litry wody

Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, seler obieramy, myjemy, rozdrabniamy, zalewamy w małym garnku 1 litrem wody i gotujemy 15 - 20 minut. Brokuły oczyszczamy, myjemy, dzielimy na małe różyczki, zalewamy 2 litrami wody w większym garnku (ok.5 l) i gotujemy przez 7 - 10 minut (tak, aby się nie rozgotowały). 1/3 brokułów wyjmujemy z zupy i odkładamy. Pozostałe miksujemy. Do zmiksowanych brokułów wlewamy zawartość mniejszego garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku i gotujemy ok. 4 minuty.
Dodajemy odłożone i podzielone na mniejsze części brokuły, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Zabielamy zmiksowaną z żółtkami śmietaną. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki i grzankami z żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation