Kuchnia

kuchnia

Maślane bułeczki z malinami


Składniki

500 g mąki pszennej typ 650
280-300 ml mleka
7 g suszonych drożdży instant
80 g masła
70 g cukru
szczypta soli
100-150 g malin
żółtko + łyżeczka mleka

Instrukcja

Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku topimy masło, w drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie.
Do mąki dodajemy cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewamy powoli na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dorzucamy garść malin, które w trakcie zagniatania rozgniotą się i zabarwią ciasto na różowo. Ciasto po 6 minutach powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdego "placka" kładziemy ok. 3 maliny (można dodać szczyptę cukru), brzegi ciasta zlepiamy ku środkowi (jak pyzę). Zlepieniem ku dołowi, kładziemy uformowane bułeczki na blasze.
Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
Rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka smarujemy wierzch bułeczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation